Ga naar de inhoud

Een Echte Duintuin in Vrouwenpolder

  De ligging van deze unieke duintuin is Echt midden in de duinen bij Vrouwenpolder! De oude woning in het duingebied heeft plaatsgemaakt voor moderne strakke woning met veel uitzicht.

  Voor de bewoners had ik al eerder op andere locatie een tuin mogen ontwerpen. Doordat de samenwerking als prettig ervaren was, kwam de vraag voor deze mooie locatie.

  Pittig project met veel lastige elementen om rekening mee te houden:

  • Enorm hoogteverschil
  • Veel zoute zeewind en stuivend zand
  • Inkijk van buitenaf minimaliseren
  • Parkeerplaatsen voor de bewoners
  • De beplanting moet ‘konijn en herten-proof’ zijn.
  • Wij hebben absoluut geen ‘groene vingers’, maar willen een tuin met veel kleur die past in dit gebied!

  Dit was ongeveer het wensenlijstje waar ik mee aan de slag mocht.

  Het hoogteverschil is mooi opgevangen door gebruik te maken van zogenaamde ‘houtschotten’. Deze zorgen ervoor dat het zand op z’n plek blijft en de paden rond de woning beloopbaar zijn.

  De trappen zijn gemaakt van grove houtenpalen gecombineerd met schelpen.

  Het grote toegangshek is echt nodig om voorbijgangers letterlijk buiten het hek te houden. Pal langs de zijkant van de tuin is een duinovergang. Het schapenhek zorgt hier gelukkig voor genoeg privacy.

  Alleen de hertjes springen hier nog met gemak overheen. Gelukkig vinden ze niet alle beplanting lekker en blijft er genoeg moois over om van te genieten!

  Aan de zijde van het terras is tegenop de duinen voor een beplanting gekozen van grassen met bloeiende vaste planten. Deze beplanting gaat over in helmgras, zodat dit heel natuurlijk overkomt. In de bovenhoek van het perceel is nog een klein terras gemaakt met een lekkere hangstoel van waaruit je een groot gedeelte van de tuin kunt overzien.